Fermentert naturlig glutenfritt brød av bokhvete med kun tre ingredienser!


Jeg har skrevet et eget blogginnlegg om at jeg ikke driver en interesseblogg for cøliakere eller gluteintolerante (du finner det HER om du vi lese det), men denne oppskriften må deles. Enten du har cøliaki eller ei, så er dette selve drømmebrødet, jeg er så fornøyd med å ha fått til dette vidunderet. Du trenger ikke en gang å holde ved like en surdeigsstarter fordi deigen gjærer selv, over tid, ved spontangjæring. Det vil si at du ikke tilsetter noen levende kultur, men riktig miljø, villgjær fra luften og mikroorganismer i bokhveten vil over tid jobber frem de riktige bakteriene. Jeg har gjort oppskriften så enkel som den kan gjøres, fordi det enkleste ofte er det beste. Du trenger hel bokhvete (ikke ristet), vann og salt.

Bokhvete ble tidligere kalt fattigmannshvete eller åkerugress og frøene klassifiseres som nøtter. Bokhvete er rik på vitaminer, mineraler og proteiner, blant annet lysin som er en essensiell aminosyre som betyr at den må tilføres via maten, da kroppen ikke klarer å produsere den selv.

Du trenger:

8 dl hel bokhvete
(vann til bløtlegging)
1 ts uraffinert salt
1,5 dl vann

Skyll bokhveten godt og ha den i et glass eller en bolle og dekk godt med vann. Det skal være minst 2 cm vann over bokhveten.
Bløtlegg bokhveten i 8-12 timer. Den vil nå være slimete. Skyll godt med rennende vann gjennom et dørslag og la det renne godt av.

 Ha bløtlagt bokhvete, salt og 1,5 dl vann i en kjøkkenmaskin med s-blad og kjør i noen minutter til du har en deigete masse uten at du klarer se noen hele nøtter av bokhvete. Det skal ligne på en litt tykk vaffelrøre både i konsistens og utseende.

 Ha blandingen over i et glass eller en bolle og la stå tildekt i ca 24 timer for videre fermentering,  i romtemperatur.

 Når du er klar til å steke brødet så forvarmer du stekeovnen til 250 grader

 Smør en brødform og strø frø eller gryn i bunnen og langs kantene.

 Hell blandingen i formen og sett i ovnen med det samme.

 Skru ned temperaturen til 170 grader og stek i 1 time.

 La brødet avkjøles på rist, helst til det er helt nedkjølt før du skjærer skiver ellers kan du risikerer rårand.

Tips! Dette brødet er ekstra godt når det ristes. En utrolig lett og sprø skorpe er så fristende at du spiser garantert en skive mer enn du hadde tenkt.

Under ser du bilde av bokhveten etter henholdsvis 18 og 24 timers fermenteringstid. Nederste bilde er tatt rett før deigen helles over i brødformene.Etiketter: , , , , , ,