Kraftkokt og enkel tomatsuppe med fermentert ketsjup




























Har dere også hørt rykter om at det er sommer? Jeg forstår ikke hvor den har blitt av og har kraftgryta på ovnen stort sett døgnet rundt i disse tider. Ikke noe er bedre å varme seg på enn en nærende kraftsuppe eller en god varm kopp buljong.

Oppskrift på kraftkokt tomatsuppe med fermentert ketsjup

1 stor løk

1 stor kinesisk hvitløk

1 stor gulrot, grovraspet

2 ss fermentert ketsjup om du vil. Oppskrift HER! (kan forøvrig sløyfes uten at det er krise for smaken).

600 gram økologisk hakkede tomater (ca to pakker øko hakka tomater om du ikke lager selv)

En kvast løpstikke eller 1 ts tørket løpstikke (jeg har hagen full, jeg synes den er med på å skape litt av den MSG toro-smaken fordi den får frem umami-greia i tomatene og kraften)

5 dl gelatinrik kyllingkraft eller annen langtidskokt kraft (lag din egen kraft HER!)

Salt og pepper etter dine smaksløker

Evt andre urter du prefererer i tomatretter som f.eks, timian, merian, basilikum og/eller oregano


Slik går du frem:

Blank løken i litt kokosfett eller godt syrna smør, gjerne upasteurisert. Ha i 2 ss fermentert ketsjup og "brenn den av" ved å heve varmen litt samtidig som du rører- før du har i kraften og de hakkede tomatene. "Avbrenningen" gjør smaken rundere og får fram mer sødme i tomaten og løken, men du skal ikke svi noe her altså.

Kok det hele i minimum 15 minutt, gjerne i en halvtime, eller mer, ha i finraspet hvitløk helt mot slutten for å bevare dens gode helsemessige egenskaper.

Smak til med salt pepper og ferske urter.

Stavmiks om du ønsker en jevn og fyldig suppe, og rør inn et par spiseskjeer smør om du ønsker en rundere smak.


Server med kokte egg, denne gangen brukte vi vaktelegg. Snydens godt :-)

En annen oppskrift på tomatsuppe finner du HER! Den er min søsters vri på herligheten.


Etiketter: , , , , , , , ,