Fermenterte, dehydrerte og knasende sprø rawfood løkbrød!Dette er sånn raw food nerdemat, som jeg tyllet i meg som brøderstatning da jeg var i mitt mest knallharde supermat- og rawfood kjør for en del år tilbake. Nå skal det sies at en del av dette kostholdet har blitt med meg videre fordi det er enzymrikt, nærende, rasende godt og gir næring til en velfungerende mikrobiota. Men dersom noen skulle finne på å ta kraftgryta fra meg så blir det bråk!

Jeg elsker denne årstiden, ting popper opp av jorden som jeg får lyst til å putte i maten og lage te av, blant annet finner du brennesle i disse kjeksene. Mye rart fermenteres på min kjøkkenbenk i disse dager og det siste spenstige eksperimentet får du oppskrift på om ikke så alt for lenge her på bloggen min. Men nå først mine aller vidunderligste løkbrød.

Oppskrift sprø løkbrød

3 dl linfrø
1, 5 dl gresskarkjerner
2 dl toppskudd fra brennesle (kan sløyfes)
4 dl vann
1 ss surdeigsstarter (evt et par ss myse eller saft fra surkål eller andre fermenterte grønnsaker)
1 ss næringsgjær
5 ss tamari
3 store gule løk, deles i passe store biter
4 ss olivenolje.

Guff det hele sammen i en kjøkkenmaskin eller i en blender. Om du ønsker knuste frø så kjør dem gjerne i blender eller en kaffekvern før du blander alt sammen. La deigen stå tildekt i 6-8 timer for fermentering før du brer det tynt utover tre paraflexxark og har i dehydratoren på 42 grader i 8 timer før du tar bort arket og tørker videre til det er knuskende tørt, så lenge det måtte ta. Dette kan også gjøres i stekeovnen, så lenge du jobber med lav nok varme. Ha gjerne ovnsdøra på gløtt underveis.

Den beste duften jeg vet om er når disse løkbrødene tørker. Det brer seg en sånn supersunn hippie-veggis-duft som minner meg om kampklare idealist-student-dreads-dyrebeskyttelse-dager. Jeg blir varm i hjerterota og kjenner at jeg umiddelbart blir et bedre menneske. Så her er det ingen ting  å tape på å hive seg kast med løkbrødets gleder!

Oppbevares i lufttett boks og bør spises innen et par ukers tid. Oppbevar i kjøleskap om du vil ha dem en stund, de blir da fort seige og må sprøes litt på varmluft eller i dehydratoren.

Etiketter: , , , , , ,