Kombucha hotell







































Over ser du bilde av et stappfullt kombucha hotell. Under til venstre ser du hvordan kombucha-moderen og kombucha-babyen knytter bånd. På bildet under til høyre ser du en solid SCOBY som har laget en skikkelig kraftplugg av en baby. Rare ord? Ja, sånn er det når man snakker Kombuchisk.
(Beklager bildekvaliteten forresten, plukka dem fra instagramkontoen min @mynordicpantry



Jeg får ofte spørsmål om  hvordan man best oppbevarer en kombucha SCOBY. De store bokstavene betyr: Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Andre begrep på kulturen er Kombucha-mamma eller Kombucha-baby. Alle som har brygget kombucha vet også at en SCOBY til til to SCOBYs, i løpet av gjæringstiden. Det kan bli mange kulturer etterhvert og man blir også plutselig så glad i disse levende greiene at man får vondt i hjertet av å kaste dem. For å oppbevare en kombuha SCOBY så er det aller beste å lage et kombucha-hotell. Dette gjøres rasende enkelt. Du tar et stort glass og fyller med de kulturene du vil ta vare på. La dem ligge godt dekket i ferdig brygget te , ferdig sukret og tilsatt et par dl kombucha fra forrige runde.. Slik kan de stå, i romtemperatur, f.eks i et tørt og mørkt skap i et års tid. Kanskje enda lenger. Du må imidlertid spandere på kulturene en ny ladning ferdig trukket te i ny og ne slik at de har noe å få næring av, ellers vil livskraften sakte men sikkert debbe ut. Jeg bruker å bytte ut med ny te et par ganger i måneden. Pass på at den er skikkelig nedkjølt. HER! kan du lese min kombucha ABC. Du får også grundig gjennomgang av hvordan du brygger kombucha i min bok Fermentert mat og drikke, som kan kjøpes her på siden.



Etiketter: , ,