Bøker, pølser og den daglige dont!
I dag skal vi ha fjellørret til middag. Stekt i gode mengder klarnet smør. Fiskene som min datter fisket da hun var på sommerferie i Loppa, ligger nå på kjøkkenbenken og tiner. Det beste man kan putte i munn.

I dag har jeg også betalt trykkeriet mitt en svimlende sum penger og bøkene jeg har skrevet er på vei til meg. Jeg har trykket opp min første barnebok om Hønepøne. Pappa har illustrert den, jeg gleder meg stort til å dele den.

Jeg lanserte mine tre e-bøker om skikkelig mat- i trykt utgave i januar. To av dem ble utsolgt fra forlaget mitt allerede i sommer. Derfor har jeg valgt å redigere alle tre sammen til en litt større bok og har bestilt opp en nytt lass av disse. 3 bøker i en bok, i stedet for tre små- jeg fant plutselig ut at det var en smart tanke.

Det skjer mye om dagen, det virker som om vårt lille land er begynt å åpne opp for at våre gamle matskatter skal graves opp og frem. Vi trenger næringen fra disse kulinariske gullklumpene, vi er i ferd med å våkne.

Vi vil ikke ha de billigste kyllingbrystene fra Prior, hvor 30% av disse er smittet av mulitiresistente bakterier. Vi vil ikke ha svinekjøtt fra dyr som lever under så kummerlige forhold at vi må snu oss bort i vemmelse over hva mennesket er i stand til å gjøre, for pengenes skyld.

Det er ikke lite bærekraftig å spise norske lam, som har beitet fritt i Guds frie natur. Det er faktisk noe av det mest bærekraftige man kan velge! I tillegg er det bærekraftig for menneskekroppen å spise rødt kjøtt fra lam, sau og andre beitefôra dyr, fordi kvaliteten på deres liv og det de spiser gjenspeiles i kjøttet og i fettet. Vi behøver ikke minst næringen fra levra, hjertet, tunga, blodet og beina til samme dyr. Tenk om vi alle tok oss bryet med å spise hele dyret som slaktes, er ikke det bærekraftig? Å spise poteter, løk, gulrøtter, kål, grønnkål og rødbeter dyrket i norsk jord, det er bærekraftig! Så kan vi heller krydre livet med litt snop og snacks som ikke nødvendigvis stammer fra vår bakgård. Vi lever tross alt i en grenseløs verden der vi gjerne vil ha en liten smakebit av alt. Men vi kan tenke bittelitt mer og bruke fornuften og forbrukermakten en smule mer enn det vi gjør i dag.

Jeg oppfordrer også alle til å besøke bondens marked og søke på nett etter leverandører av skikkelig fôr. Mange sender spekemat, ost og andre norske godbiter gjennom posten. Duggurd-damene og Naturlig Liv er eksempler på leverandører av skikkelig mat og husholdningsartikler som vi bør støtte. De jakter på de beste godsakene og sørger for at de er et lite tastetrykk borte fra å bli ditt. Det må være mulig for bønder, grossister og selgere- å kunne leve av å gi forbrukeren mat som bygger helse og skaper en berekraftig verden. Det er mange veier til Rom, denne er min!

Jeg kjenner at jeg står godt plantet i tradisjonsmatens mekka, den er smakfull, nærende og bærekraftig. Om du ønsker å lese mer om hva jeg tenker om det så er innlegget mitt om systematisk beitefôring utrolig viktig i så måte. Du finner det HER! Ønsker du å lese om min hyllest til tradisjonsmaten så finner du det HER!

Jeg kommer til å legge ut bøkene mine for forhåndssalg snart, følg med så får du snart mulighet til å sikre deg en kopi av begge.

Jeg ønsker å blogge i mange år fremover, fordi jeg tror så inderlig på det jeg gjør! Jeg innser også at jeg brenner så pass for det er formidler at jeg tidvis kjører meg selv for hardt. Min viktigste jobb på denne jord er å være mamma. Snart blir jeg matmor for det 5 barnet i flokken, når den lille valpen Buddha flytter inn. Det ventes søvnløse netter fra en klynkende klump som har mistet sin mor og sine søsken. Jeg kommer til å skrive om riktig fôring av både folk og dyr fremover, i passe trav, kanskje et innlegg i uka sånn sirkus? Family first!


 


 
Forresten.... helt til sist i dette noe usammenhengende innlegget så må jeg fortelle at jeg har inngått ny avtale med pølseprodusenten min. Jeg har bestilt et nytt parti Familiemorr som leveres i januar. Det vil si at det som gjenstår av spekepølser er å få kjøpt hos Naturlig Liv og  Duggurd. Jeg kommer ikke til å produsere Viltmorr og Stølsmorr mer, jeg er lei meg for det, men det ble for mye jobb for alt for lite penger. Jeg må også leve av noe. Familiemorr er bestselgeren, så derfor velger jeg å holde fast ved den, fordi familiene der ute trenger en skikkelig og rein spekepølse. Jeg skal si fra når den er klar til å kjøpes hos mine nettbutikk-venner!