Melkesyregjæra fikenchutney




























Nå må jeg slå et slag for melkesyregjæra krydder, urter frukt og grønnsaker i form av chutneys. Ikke butikk-chutneys som vanligvis er kokt og smakstilsatt med eddik, oljer og salt men naturlig gjærede chutneys. Jeg synes det er spennende tilbehør til mange retter, både kjøtt, fisk og på smaksløse pålegg. Jeg har ikke laget mye chutneys men fruktchutneys med en Indisk twist har jeg styra litt med. I dag skal du få oppskrift på fikenchutney som jeg synes passer spesielt godt til ost og kjeks. Ikke dumt med noe som gir gode vekstforhold for de gode bakteriene i magen, spesielt om du ikke tilgang på upasteuriserte oster.

Klassiske damekvelder med ost, kjeks og vin ser jeg tilbake på som velsmakende og koselige til tross for en monstruøs kulemage under selveste kvelden og gasskraftverk dagen derpå, som resultat. Den tiden er omme etter at mine oste-fat bugner av upasteuriserte oster, langtidshevede kjeks eller enklest av alt; syltynne surdeigsskiver ristet i brødristeren eller sprøstekt i stekepannen i klarnet smør som får dryppe av på et kjøkkenpapir etterpå.


Oppskrift Fikenchutney

200 gram fiken, finkuttet. Jeg kjøper mine HER! siden jeg bor på bygda, men har du tilgang på helsekost så finner du mest sannsynlig økologisk fiken.
2 dl vann
1 liten ts uraffinert mineralsalt. Jeg kjøper oftest Helios sitt havsalt som du får i vanlige helsekostbutikker
Saften av en halv appelsin
1-2 ts ingefærjus. 1 cm ingefærrot skvisa i hvitkløkspresse, blir ca 1-2 ts ingefærjus.
1 ss myse, vannkefir eller vitabiosa

Kok på svak varme under lokk i en time til de er møre, ta av lokket og kok videre i 10 minutt.
Stavmiks og bland inn saften av en halv appelsin og ingefærjus. La det kjøle ned til blandingen er fingervarm (kan hende den allerede er det, du må sjekke) før du har i levende kultur i form av myse, vannkefir eller vitabiosa. Vitabiosa kan kjøpes i vanlige helsekostbutikker og er melkesyregjærede urter, et fint alternativ om du ikke har tilgang på myse eller enda ikke har mye overskudd til å dyrke melkesyregjæret mat og drikke. Du finner den i kjøledisken.

La fikenchutneyen stå i et glass under tett lokk i 2 dager, og sett deretter kjølig for oppbevaring. Holder seg i flere uker i kjøleskapet, men ikke i måneder, slik som du opplever med melkesyregjærede grønnsaker, som gjerne blir bedre og rikere i smaken jo lengre de står og godgjør seg.



























Jeg vil helt til slutt minne om to ulike saker:

Nr 1. Tre ildsjeler som jeg er så heldig å kjenne har startet opp nettbutikken Naturlig Liv med åpningstilbud og mange fine varer. Den ene er kraftmamma Vibeke, den andre er selveste Baconkongen og den tredje er dama til baconkongen som har et fantastisk hår som hun kun behøver å børste en gang i året og i tillegg er kiropraktor og ekspert på å behandle små barn. De selger blant annet mine bøker og spekematen + tørrfisken jeg får produsert! Gleder meg stort til å se hva de kommer til å tilby oss matbevisste sjeler. Du finner de nydelige sidene deres  HER!

Nr 2. Jeg har satt opp nye kurs i kraft/gelatin og melkesyregjæring i mars og april. Du finner mer informasjon om kursene og påmelding HER!

Etiketter: , , , , , , , , , , ,