Nutrition and physical degeneration er bok nummer 3 i føljetongen om viktige bøker om tradisjonskost


 
Nutrition and Physical Degeneration                                  

Billedtekst over: Coveret på boken til venstre og tannlege Weston A. Price til høyre

Denne boken er noe av det mest interessante lesestoff jeg noensinne har kommet over. Innholdet har gitt meg forståelsen av hva tradisjonsmat egentlig er. At det ikke handler om Mor Monsen, kjøttkaker i svartsvidd saus og hvetebakst, slik de fleste forbinder med bestemor og tradisjonskost..  Ekte tradisjonsmat er noe ganske annet og hva det er finner du svaret på i samleverket til den amerikanske Tannlegen Weston A. Price som hadde tannlegepraksis på 1920-tallet i Cleveland, Ohio.

Han undret seg over den åpenbart dårlige tannhelsen til sine pasienter på denne tiden og så en tydelig sammenheng mellom tannhelsen og pasientens generelle helse. Tennenes tilstand var et speilbilde på allmenntilstanden til den enkelte pasient. 

Price levde i en tid der man stadig kunne lese i media og i bøker om nye steder som var blitt oppdaget, menneskesamfunn man aldri hadde hørt om før fikk man se bilder av og høre gjetord om. Han lot seg fascinere over oppdagernes beskrivelser av urbefolkninger og ulike isolerte samfunn. Det ble alltid referert til deres tilsynelatende struttende helse, sterke kropper og hvite, rette tenner. Fysisk perfeksjon var en betegnelse som ble brukt om indianere i både Sør- og Nord- Amerika, aborginere i Australia og ulike stammer i Afrika.

Price brukte ti år av sitt liv til å undersøke mennesker som levde isolert fra det moderne vestlige samfunn og dets tilhørende kosthold og legevitenskaplige fremskritt. Målet var å finne ut om det virkelig kunne stemme at de  kunne være så friske uten tilgang på leger og tannleger og den øvrige vestlige sivilisasjon. Han ville også undersøke hva de spiste.

Price gikk metodisk til verks, telte tenner, antall tilfeller av karies, undersøkte hver enkeltes helsetilstand, tok med seg skjelettrester fra døde mennesker for å undersøke bentetthet og matemner som de enkelte samfunn spiste som sin daglige kost og spesifikke matemner de verdsatte spesielt.

Ettersom han undersøkte alt fra eskimoer til maorier så sier det seg selv at tilgangen de ulike isolerte samfunnene hadde på mat var sterkt varierende. Noen levde i konstant ketogen tilstand hvorpå andre hadde mye karbohydrater i kosten. Noen levde nærmest 100 % animalsk, mens andre levde tilnærmet vegetarisk men da med et raust tilskudd av insekt av ulik art, størrelse og konsistens for variasjonens skyld.. Det de alle likevel hadde til felles var følgende to vesentlige funn:

1) De hadde få eller ingen tilfeller av tannråte, hadde generelt god helse, var sterke i muskulaturen, hadde lette barnefødsler og var robuste i møte med ytre fysisk påkjenning.  

2) De hadde gerenelt et langt mer næringstett kosthold enn det den vanlige amerikaner spiste på samme tidspunkt Price gjorde sine analyser av næringsinnhold av spesifikke matemner. Han konkluderte med at de som levde på tradisjonelt kosthold hadde ca 4 ganger mer mineraler og 10 ganger mer fettløselige vitaminer i kosten (A, D, E, K). K-vitaminet var på dette tidspunktet ikke «oppdaget», men man tror det er hva Price omtalte som X-faktor, noe han isolerte ut av f.eks smør fra gressfôrede kyr på tidlig sommerbeite.

Nå skal jeg ikke fortelle alt som står i boken, men funnene mener jeg er vesentlige for å vise til hva det er som gjør at vi har så mange livsstilssykdommer som vi har i dag.  Spesielt siden Price også studerte de samme befolkningsgrupper; etter første og andre generasjons påvirkning fra vestlig kosthold og livvsstil med tilhørende flittig bruk av raffinert hvetemel, sukker, melkepulver og hermetikk.

Alt dette jeg nå har trukket frem og mye mer finner du i dette praktverket til Weston A. Price, som uten tvil er en av mine store helter!
 
PS! I mitt første møte med Price og hans forskning likte jeg ikke alle bildene av barna som ble eksponert slik du ser eksempler på fra bildene under. Men jeg vet nå at det var en vesentlig del av hans dokumentasjon for å dra de konklusjonene han gjorde. Jeg vet også at han brukte god tid på å snakke med de eldste i de ulike samfunnene for å få lov til å gjøre disse undersøkelsene, slik at han raste ikke rundt og forvoldet seg på disse menneskene, i vitenskapens navn, slik man har sett så mange grelle eksempler på ellers i historien.
 
 
Boken som jeg anbefaler på det varmeste at du leser, får du kjøpt her.

 

 

Etiketter: , , , , ,