Varmende minestronesuppe
Minestronesuppe er en ekte italiensk vinterfavoritt. Varmende, nærende og nydelig er stikkord som beskriver herligheten best og det viktigste av alt er å ha en god langkokt kraft som base. Jeg har alltid mye krydder i maten fordi det er rikt på næring, hjelper fordøyelsen og beriker smaken. Har du ikke alle krydderne tilgjengelig kan du fint lage en god minestronesuppe med bare salt, pepper og f.eks persille eller rosmarin. Det er kraften og tomatene som gjør susen i denne suppa. Det slår forresten aldri feil. Når mannjen setter seg til bords og hogger tennene i denne suppa sier han bestandig: "OJ, denne var god!", som om han aldri har smakt den før. Ekte mannfolkmat dette altså ;-)

Oppskrift
2 liter langkokt gelatinrik kraft på okseknoker
4 ss godt smør
1 stor løk, eller to små, finhakket
1 hel kinesisk løk eller 6 fedd hvitløk, finhakket
4 små eller 2 store gulrøtter
4 ss fermentert ketchup eller tomatpure
1 ss oregano, tørket, eller 1 ss frisk finhakket
1 ss basilikum, tørket, eller 2 ss frisk finhakket
1 ts rosmarin, tørket eller 1 ss frisk finhakket
Et dryss allehånde (kan sløyfes)
1-2 ss salt
Noen gode drag med pepper
Og veldig gjerne en god dæsj rødvin, men kan sløyfes og evt erstattes med en dæsj balsamicoeddik
Bittelitt pasta, jeg bruker denne glutenfrie quinoamacaronien

Garnityr: Finhakket gressløk og/eller persille og gjerne et dryss parmesan.

Tilbehør: Godt surdeigsbrød med et rikelig lag med hjemmelaga hvitløkssmør (verdens enkleste oppskrift kommer snart).

Varm smør i en gryte og ha i løk, hvitløk og gulrot og surr på medium varme til løken er blank og god aroma brer seg på kjøkkenet. Ha så i 4 ss fermentert ketchup eller tomatpure og "brenn den av" ved å røre godt og skru opp varmen(spesielt om du bruker tomatpure er dette viktig ettersom tomatsmaken blir rundere da). Du skal ikke svi tomaten, men runde av smaken. Ha så i kraften og de øvrige ingrediensene, kok opp og la det stå å putre på svak varme til pastaen er myk. Dryss over finhakket gressløk og et lett dryss med upasteuriset parmesanost (fås kjøpt på rema og kiwi også) og få varmen i kroppen!

Tips! Vil du ha olivenolje i retten for smakens skyld så anbefaler jeg deg å helle et par spiseskjeer i suppa før servering og generelt unngå å steke eller koke med kaldpressede oljer (kokosolje er unntaket). Jeg savner imidlertid ikke olivenoljesmaken og surrer grønnsakene i rikelig med godt smør som er en mettet og stabil fettsyre som tåler varmebehandling.