Matmakten konsentreres og vår helse trues i enda større grad fremover!

Jeg er bekymra over at matmakten nå konsentreres ytterligere ved at ICA overlater distribusjon til Norgesgruppen. Når vi snakker om mat i vårt overdådig rike land (sett i globalt perspektiv) så snakker vi kun om penger og priskutt, det handler ikke om kvalitet. Små nisjeprodusenter knebles av idiotisk og rigid regelverk. Det siste jeg hørte var en bonde i Valdres som ikke fikk slaktet dyra med mobilt slakteri fordi han ikke hadde eget toalett til slakterne. Det er like idiotisk at regelverket krongles til slik at alle melkebønder tror de gjør noe kriminelt når de tapper noen liter melk fra tanken og selger til en forbruker som vil ha ekte vare. Men de har lov, så lenge de ikke starter egen gårdsbutikk med metodisk utsalg av melken. Det er jo lov å drikke ferskmelk, de fleste melkebønder drikker den nettopp slik! Nei, det mye rart i vårt lille land. Men at vi forbrukerne godtar å gå forbi hyllemeter etter hyllemeter med søppelmat som kun forringer helsen og synes det er helt greit fordi det er så billig og lettvint, det forbauser meg aller mest! Det er faktisk rett og slett besynderlig, ettersom vi ellers i samfunnet bygger våre verdier på fornuft, rasjonale og snakker så varmt om samfunnsøkonomi. Det må da ligge mye god samfunnsøkonomi å tanke opp borgerne med drivstoff som gjør at vi holder oss friske og velernærte, tenker jeg!

Overlege Berit Nordstrand sa nylig i et intervju at vi måtte holde oss ytterst ute og langs veggene når vi handlet i butikken. Den dårlige maten stues i midten og foran kassa. Langs kantene finner vi stort sett ferskvarer, frysevarer, frukt og grønt, den hele maten som ikke er raffinert og bearbeidet, rent bortsett fra at det meste av kjøtt/dyra er fôret opp på kraftfor/unaturlig mat og frukt og grønt er rike på sprøytemiddelrester og er ellers langt fattigere på vitaminer og mineraler enn frukt og grønt dyrket på naturlig vis.

Når sist masa du på butikksjefen der du bor? Stiller krav som forbruker? Presser litt på? Gjør det med et smil og vær litt pågående, så har du plutselig økologisk mel, lokalproduserte pølser, kjøtt, grønnsaker og annet snacks i hylla på Rema 1000 :)

Les veldig gjerne ytringen som ligger i linken under og ha en strålende bevisst forbruker-helg!!!

http://www.nrk.no/ytring/matmakten-konsentreres-1.10878048

Etiketter: , ,