Supersøsters Hønegleder
Jeg har en supersøster, hun er det mest lojale du kan forestille deg, hun har gitt meg oppskrifter og bilder når jeg ikke har tid selv, de populære polarbrødene og frøbrøda er hennes fortjeneste. Hun kan alle mine passord, hacker blogg, mail og det meste når jeg behøver å reddes. Hun er en reddende engel, hun er utdannet kokk, har talent, teft og bakgrunn fra Continental. Hun er unik, fin, for alltid bitteliten (11 år yngre enn meg) og verdens beste søster. Superbetegnelsene på hverandre kommer fra den tid vi begge levde på udefinarbare grumsete supermatpulver- før tradisjonskosten og de tradisjonelle tilberedningsmetodene kom og reddet oss. Uansett, her kommer gjesteblogginnlegg fra superfina:

Velkommen til Hønebo!
Hønebo og alle innbyggerne, er et resultat av et koselig besøk av supersøster Gry en helg.
Hun skulle hente noen frosne høner hos en hyggelig selvslaktende øko-bonde. Han fortalte at han skulle gasse 4000 høner noen dager senere, noe som er helt vanlig prosess når hønene er 72 uker gamle og  ikke lenger makter å legge egg daglig. Da går fôrkostnadene opp og det lønner seg ikke å beholde horden, de må byttes ut med 4000 nye som er i startgropen av sin eggleggende karriære.
 
Snill og omtenksom som supersøster er så ville hun berge noen av disse stakkars hønene,
så hun spurte pent om å få med noen.

Tilbake kom hun med 8 hvite italienere som hun hadde skviset inn i bilen sammen med øvrig bagasje(les: mann, 4 barn og en bakfull svigerinne). Nå skulle de bli lykkelige og få et fint liv sammen med Skylander og de andre tuppene til Gry.

Jeg ble helt avskrekket av denne informasjonen supersøster kunne fortelle om.
Jeg har alltid valgt øko egg i butikken, men at eggindustrien var så ille visste jeg faktisk ikke og det er enda til økologisk drift. Jeg ville også ha mine egne høner. Min mann deler ikke helt samme interesser som meg, så her måtte det nok litt kvinnelist og overtalelse til. Vi bor i et helt vanlig boligstrøk med naboer på alle kanter, så han var ikke helt overbegeistret første gang han hørte at jeg ønsket meg hagehøns.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Men månedene gikk og etter å ha vist mengder av bilder av søte høner, argumentert med hvor fint det ville være for barna. For en luksus det ville være å hente ferske egg selv, gjødsel til hagen og bla bla bla så var han på gli. Her måtte jeg smi mens jernet var varmt og jeg kontaktet en mann som solgte rasehøns og bestilte meg 5 høns med en gang. Nå kunne vi ikke snu :) 
Jeg fikk god hjelp av pappa til å snekre et fint hus til tuppene som skulle flytte inn.
Vi bestemte å lage det litt stort tilfelle jeg skulle få flere høner etterhvert.
Dette viste seg å være veldig lurt.

I utgangspunktet hadde vi jo tenkt oss 4-6 høner, men hønsehold er Norges største hobby og når man først setter seg inn i denne hobbyen er det så utrolig mange raser man får lyst på.
Så i hagen hos oss nå bor det Silkehøner, Rhode island red, Australorps, en hvit italiener, Dverg Kochin, Sussex, Wyandotter og et par mixhøner.  Totalt 16 nydelige tupper!
Må ærlig innrømme at det er enda flere raser jeg er nysgjerrig på, men enn så lenge så sier jeg meg vel fornøyd!


I Hønebo henter barna ferske egg hver morgen. Ikke så mange enda for de fleste tuppene er kyllinger, men vi håper de vil verpe før vinteren setter inn.

De har også stor glede av det lille ansvaret som følger med.
6 åringen vår har fast oppgave hver morgen før han reiser på skolen med å åpne hønseluka slik at tuppene kan komme seg ut å pirke i jorda etter snegler, kornrester og litt gress her og der.

I tillegg til at det er utrolig koselig med disse tuppene i hagen, så synes jeg det er fantastisk å kunne være selvberget på egg og vite at jeg slipper å støtte den grusomme burhøns industrien.

Det var mange problemstillinger som kom opp da vi diskuterte å anskaffe oss høner, for ingen av oss her hjemme hadde erfaring med det. Lukter de, bråker de, hva vil naboene si?
Men til disse punktene kan jeg informere om at; ja det er litt lukt inne i hønsehuset, men om man er flink med daglig enkelt renhold og lager smarte løsninger inne i hønsehuset er det ikke så ille.
Bråker gjør de ikke og ingen av våre naboer har reagert negativt på den fredsommelige klukkingen og alle rundt oss synes det er morsomt med disse skapningene ;)

Så hvis du ønsker deg høner så go for it! 
Vi angrer ikke et sekund.