Naturlig glutenfrie surdeigsrundstykker

 
Jeg lovet å komme med oppskrift på naturlig glutenfritt bakverk med min nye surdeigsstarter laget på naturlig glutenfritt mel. Men aller først vil jeg si at om du syrner rent bionynamisk eller økologisk mel som inneholder gluten vil de skadlelige substansene i glutenet bli uskadeliggjort ved melkesyregjæring i minimum 8 timer. Min datter med såkalt glutenintoleranse tåler surdeigsbrød laget på spelt veldig godt og er et levende godt eksempel på det. Stas er det uansett med variasjon, så her kommer en vri på naturlig glutenfrie rundstykker:
 
Oppskrift glutenfrie surdeigsrundstykker
2 ss surdeigsstarter laget på naturlig glutenfritt jyttemel
1 liter renset vann
en pakke jyttemel (750 gr)
6 dl glutenfrie havregryn
en liten neve keltisk havsalt
 
Bland det hele godt sammen med hendene, det tar ett par minutt. La stå i 8-12 timer, før du skånsomt scooper ut en liten nevestor med deig om gangen. Dypp skjeen i et glass vann, slik som du gjør når du lager fiskekaker eller kjøttkaker. Behandle deigen skånsomt, da jeg er sikker på at melkesyrebakteriene blir sure når du skviser og knar på dem. Rundstykkene blir i alle fall paddeflate og kompakte om du forsøker å kna dem til runde og pene baller. Dette er rustikke og røffe stykker surdeig i 40 deler på smurt stekebrett. La det etterheve i ett par timer og stek på 160 grader i 20-30 minutt.
 

Disse er min eldste datters matboks-favoritt, godt med et tykt lag godt smør og hjemmelaget leverpostei på. Du finner oppskrift på masse sunt pålegg her i bloggen.
 Nå pakker jeg kofferten og suser til Ålesund for å holde matkurs i tradisjonell tilberedning av mat for jern-helse i helgen. Kofferten fylles med surdeigsstarter, vannkefirkorn, kombucha og andre udetonerte bomber, så jeg planlegger å tjore meg godt fast i flysetet i morgen gry-tidlig på min ferd mot Ålebyen ;-)

God helg folkens! Kommer sterkt tilbake på mandag!

Etiketter: ,