Mini polarbrød, perfekt til matboksen!

Oppskrift på myke nydelige mini-polarbrød

100g økologisk havregryn (knuses til mel i blender, evnt havremel om du har)
300g sammalt speltmel
600g siktet speltmel
1 god ss honning
1/2 ts salt uten antiklumpemiddel
6 dl vann
2-3 ss eddik
100g smør som du smelter og evt klarner til ghee ved melkeallergi

Bland alt dette sammen til en fast litt klissete deig. En kjøkkenmaskin kan være til god hjelp.
La deigen stå under et fuktig klede i minimum 7 timer. Hvorfor har jeg forklart i alle brødoppskriftene mine tidligere, men en god ting kan ikke gjentas for ofte:

Legger man glutenholdige meltyper i syrlig miljø i minimum 7 timer, så starter prosessen med å byte ned glutenet og nøytralisere fytinsyre og andre antinæringsstoffer. Jeg presiserer at det IKKE betyr at deigen blir glutenfri. Det verserer en del misoppfatninger i Norsk cøliakiforening og NPIF om at jeg anbefaler surdeigsbakst og syrnet brød til cøliakere. Dette har aldri vært min intensjon og alle som har vært på mine kurs hører meg si tydelig og høyt at korn ikke er supermat for noen, at man kan leve svært gode liv uten korn i kostholdet- og at surdeigsbrød på ingen måte er glutenfritt, selv om glutenet er brutt ned, det vil si at enzymene "klipper av" den delen av glutenet som er skadelig. Jeg mener ikke at det er det samme som at det er trygt for cøliakere å spise syrnet brød eller surdeigsbakst. Vær så snill å ikke beskyld meg for dette flere ganger. Problemstillingen dukker opp med jevne mellomrom og jeg synes det er leit å bli beskyldet for noe jeg ikke har sagt, særlig når det kan ha konsekvenser for mennekser som har alvorlige forstyrrelser i tarmhelsen. Jeg ber også om at ingen velmenende venner eller familiemedlemmer baker surdeigsbakst med naturlig gluteninnholdig mel for noen med cøliaki, da vi ikke vet om det påvirker negativt uten at man tar en blodprøve. Jeg minner også om at jeg har flere oppskrifter i bloggen min og i min samlebok Fra jord til bord 3 i 1 på naturlig glutenfri surdeigsbakst, slik at også cøliakere kan kose seg med å fermentere korntyper som ikke inneholder gluten. Når det nå er sagt, så kan du jobbe videre med de nydelige mini polarbrødene. Dersom du ikke har cøliaki da, for har du det så må du spise det på eget ansvar.

Så blander du i:
1 økologisk egg
25 gram gjær

Elt deigen godt sammen og hev en liten time før du triller små søte baller på størrelse med en plomme.

Deigen er litt klebrig, så det kan være lurt å smøre både hender og benken du baker på med smør eller kokosolje.

Trykk ballene flate og legg på stekebrett. Prikk små hull i leivene med en fyrstikk f.eks.


Når brødene har hevet litt er de klare for å bli stekt på 160 grader.
Brødene er ferdige når de ligner på mine. Tar ca 8-10 minitter i ovnen.

Ungene elsker å være med på denne baksten, og ikke minst smake på resultatet!

Anbefaler å fryse ned polarbrødene som du ikke skal spise de neste par dagene, for disse holder seg ikke mistenkelig myke i 14 dager slik som den kjøpte varianten ;)
Etiketter: