Sider

søndag 15. april 2012

Fermentert fiskeleverolje er det beste og mest naturlige kosttilskudd du kan ta.
Siden sommeren 2010 har hele familien tatt et blandingsprodukt av fermentert torskelever og smørolje. Ja det høres kanskje litt guffent ut og ja, det smaker litt guffent også, men du milde hvor potent og fantastisk dette er. Denne vinteren har vi alle vært mye friskere enn tidligere og jeg har fått en varme i kroppen som jeg ikke har hatt før. I tillegg er huden til mine barn mye mykere og glattere. Dette er ikke mindre enn det beste tilskuddet jeg har prøvd ut i min lange jakt på det ypperste og jeg kan med hånden på hjertet si at det er ekte supermat.

Det er påvist at det moderne kostholdet de fleste lever på i dag gjør at vi stort sett mangler vitamin A og D, mange sliter med fordøyelsesproblem og større inntak av omega 6 i forhold til omega 3, som igjen kan framprovosere ulike betennelsestilstander i kroppen. Nå er det litt myteomspunnet hvor mye omegafettsyrer vi må ha for å leve storslagent og det er den gyldne balansen som er det vesentlig i den sammenheng. Men det som er så bra med dette produktet er at du får vitaminene i sin naturlige form, i motsetning til f.eks. Møllers tran og alle andre jeg har undersøkt. De utsetter tranen for oppvarming slik at de naturlige vitaminene går tapt, sammen med enzymene og det meste som ellers er så bra med ubehandlet fiskelever.

Jeg synes det er underlig at man tar en i utgangspunktet perfekt råvare og omdanner det til et helseskadelig produkt slik de fleste omega-3 produkter på markedet er i dag. Jeg har selv brukt mye penger på ulike omega-3 produkter opp gjennom åra og det irriterer meg at jeg ikke visste det jeg vet i dag. Da skulle jeg heller spist et par ekstra måltid med feit fisk fremfor dytte barna mine og meg selv full av helseskadelige harske fiskeoljer fulle av syntetiske tilsetninger. Jeg vil ikke henge ut noen andre produsenter enn Møllers her fordi de har fått nok medieoppslag til at enhver som ønsker å lese mer om dette kan google det, men jeg har sendt mail til de "edleste" av dem og fått det samme svaret, selv om det er aldri så unnvikende: " Ja, vi tilsetter syntetiske vitaminer, etter å ha varmet oljen opp til 180 grader i alt fra noen sekunder til minutter". Det som da skjer er at oljen blir delvis harsk de fettløselige vitaminene forsvinner og må deretter erstattes med syntetiske. Da er liksom poenget borte ettersom det er de naturlige, livsviktige og lettopptakelige vitaminene som er hele vitsen med å ta tran.

Denne er proppet med naturlige A, D, E og K vitaminer i tillegg til alle de andre vitaminene, mineralene og enzymene som finnes i de levende bakteriene. Fordi den er melkesyregjæret er den altså probiotisk, som vil si at den fungerer som fordøyelseshjelper. Den er også rik på EPA og særlig DHA.

Å fermentere tran har lange tradisjoner som kan spores helt tilbake til Vikingtiden. Fermentert mat er jeg som dere sikkert vet en stor tilhenger av og vi konsumerer daglig fermentert mat av ulikt slag(surdeigsbrød, vannkefir, upasteurisert melkekefir, hjemmelaget upasteurisert yoghurt, sauerkraut, og tran). De er alle fordøyelseshjelpere og gjør underverker.


Her kan du lese om hvorfor du ikke bør bruke Udos eller andre planteoljer. Ellers finner du en mengde linker til seriøs og uavhengig forsning på fettsyrer og valg av riktige fettsyrer kommentarfeltet om du vil sette deg grundig inn i fettsyrer.


Jeg har tidligere anbefalt fermentert fiskelever fra Green Pasture, men gjør det ikke lenger pga rapporter som avdekker analyser av produktene som viser at de lenger er av den kvalitet og sammensetning som produsenten hevder at de er. Inntil videre kan jeg derfor ikke stå for en enkelt produsent av dette produktet. Jeg skal opplyse om endringer om jeg kommer over ny informasjon.

88 kommentarer:

 1. Stram pris:-( Hvor mye tar du hver dag og hvor lenge varer en krukke? Holder på å venne meg på å spise vanlig fiske-lever. Litt krydrerier og eddik og smaken blir straks mye bedre:-) Men er jo ikke noe man kan innta hver dag, så et tilskudd hadde nok vært bra..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg spiser en ts daglig, så det varer lenge. Prisen er stiv ja, men med tanke på at du kan skylle alt annet lignende rett i dass, så er det verdt alt sammen. Dette produktet bør ikke overdoseres. Lykke til med å lære deg å like lever. Min far elsker det og frådser i fiskelever... Synd det ikke kunne arves :)

   Slett
 2. Fiskelever kan man innta hver dag så fremt man har tilgang på den. Jeg har ofte gjort det selv da jeg både fisker mye og også får i bøtter og spann til tider fra et lokalt fiskemottak som ellers kaster dem. Om du, når du sier at du ikke kan innta fiskelever hver dag, sikter til eventuell forgiftning av vitamin A så skal det for det første temmelig høye doser til over lengre tid, samt at forgiftning av ekte vitamin A ikke er dokumentert, kun via bruk av syntetisk vitamin A, og for det andre så beskytter vitamin D mot eventuell overdosering av vitamin A. Disse to vitaminene jobber sammen i kroppen, og er helt nødvendige for hverandres funksjon så vel som opptak.

  Smaken er definitivt som baken, men som du sier hjelper det å la den ligge litt i eddikvann. Hvor mye Fleksi tar til dagen aner jeg ikke, men anbefalt dosering er sånn circa 1 teskje. Og da snakker jeg om melkesyregjæret fiskeleverolje som den som er avbildet.

  Melkesyregjæret fiskeleverolje skal forresten "svi" litt i halsen, hvilket bare er tegn på god kvalitet, slik at om noen kjøper den på Fleksi's anbefaling så betyr dette ikke at det er noe galt med den.

  Fleksi -

  Fettsyrene harskner/(per)oksiderer ved høy varme, det er riktig, men når også høyt trykk er involvert omdannes fettsyrene til delvis herdede fettsyrer.

  De naturlige vitaminene i fiskeleverolje er som du sier hele poenget med å bruke slike produkter, utover fettsyren DHA for hjerne og nervesystem. Men nok en faktor involvert er at disse vitaminene, via deres funksjon som antioksidanter, også beskytter kroppen mot fiskefettsyrene, som selv når de ikke er oksiderte, er svært helseskadelige i alt annet enn veldig små doser. Dette da de, i egenskap av å være enda mer flerumettet enn plantefett, er enda mer reaktive (oksiderer raskt) ovenfor luft, lys, og varme enn plantefett.

  Vitaminer og andre næringsstoffer som kommer som følge av gjæringsprosessen befinner seg i fiskeleveroljen, og ikke i bakteriene, som har produsert dem.

  Smøroljen inneholder alle næringsstoffene som finnes i smør generelt. Her er litt info for dem som vil myse -
  http://www.westonaprice.org/food-features/why-butter-is-better

  Smøroljen inneholder også mettede fettsyrer som blant mye annet øker opptak og utnyttelse av fiskefettet, samt deltar i å forhindre at sistnevnte oksiderer.

  Fra bloggdame og journalist til rabattkode? Noen ville nok anse det som en nedtur :-)

  G. Ubbanoa

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en sorg å bli redusert til en rabattkode, så sant så sant :). Takk for utfyllende info.

   Slett
  2. Om det kan være en trøst så er du langt fra noen tilbudsvare, heller et ekslusivt nisjeprodukt :-)

   G. Astronom

   Slett
  3. Takk for utfyllende svar:-) Nei, ville jo vært ideelt å spise lever hver dag, men synes det er litt pes å lage det til så ofte. Bor nær sjøen så det er ikke noe problem å dra å fiske innimellom. Jeg har hørt at dersom man spiser et måltid av fisk så er det lurt å ta fiskeolje etterpå fordi opptaket blir enda bedre. Fleksi- har du noen gang prøvd å legge leveren oppå flatbrød? Ha på et dryss med salt og pepper, gjerne smør i tillegg og vips, så er det er faktisk godt:-) I kveld før jeg skulle legge meg hadde jeg faktisk lyst på lever, akkurat som en carving..Det er faktisk bare en månede siden jeg faktisk hadde store problemer med å innta så mye som et mikrogram av lever. Så, med andre ord, det går ann å venne seg til for noen. Eddik og krydder er tingen. Er det noen som vet noe om kvaliteten til olivita? Har hørt at det skal være bra men er ikke helt sikker, det er jo oliven blandet sammen med fiskeolje: http://www.olivita.com/ Tror alikevell ikke den er så bra som denne fra green pasture.

   Slett
  4. Popz, konsum av plantefett sammen med fiskeolje blokkerer opptaket av både vitamin A og D, slik at mye av poenget med å bruke fiskeolje forsvinner.

   Logikken bak produktet holder heller ikke mål vitenskapelig all den tid middelhavskostholdet ikke bruker spesielt mye olivenolje, tross den offisielle industripropagandaen, samt at olivenolje/enumettet fett er en dokumentert årsak til åreforalkning. Så mye er mao de offisielle påstandene verdt helsemessig.

   Nok en ting er at produktet er raffinert, slik at det antakelig er varmebehandlet, og uansett oppgis ikke næringsinnhold slik at man kan anta at vitaminene er tatt vekk. De fettløselige vitaminene A, D, E og K som virker som antioksidanter, og forhindrer oksidering av fiskefettet er helt nødvendige for å forhindre oksidasjons/betennelsesreaksjoner i kroppen og abnorm immunreaksjon som følge av konsum av fiskefettet. Fiskefett i større mengder, og særlig uten vitaminene er ekstremt helseskadelige, på lik linje med både plantefett og transfett.

   Mer info her om ønskelig, i mine kommentarer til Fleksi 21/2 -
   http://liveneshage.blogspot.com/2012/02/kumelk-pasteurisering-og-homogenisering.html

   Og her, nesten helt nederst på siden i min kommentar til en dame som heter Kristine 18/3 -
   http://liveneshage.blogspot.com/2012/02/kumelk-er-laktoseintoleranse-en.html

   P. Ysa

   Slett
  5. Oj, dette visste jeg ikke. Gjelder dette også inntak av kokos olje? (Altså at opptaket av vit. A og D blir blokkert i fiskeoljen) Jeg har tidligere brukt å dyppe skjeen i kokos-olje først (før jeg lasser på med fiskeolje) for å minske smaken..Jupp, et kjempe triks. Hva mener du med at middelhavslandene ikke bruker så mye oliven-olje, hadde vært interesant å høre mer om ettersom jeg har forestilt meg at de lasser på med oliven-olje til alle måltider...

   Var en professor på sykehuset som anbefalte meg olivita. En viss effekt har den nok men de tingene du poengterte er jo ganske kritikkverdig. Grusom smak var det også på den. Tusen takk for all informasjon og lenker. Skal sette meg ned å lese igjennom det:-)

   Slett
  6. Kokosolje er for det meste mettet fett, og dermed stabilt og helt trygt å bruke. Mettet fett er gjennomdokumentert som det sunneste og mest styrkende fettet man kan spise, stikk i strid med all offentlig propaganda om det motsatte.

   I middelhavsland så går det betydelig mer i melkefett via smør, yogurt og liknende enn olivenolje, som kun brukes i salater. Utsmeltet fårefett eller grisefett er også mye brukt avhengig av hvilket land vi snakker om. Da jeg som ungdom var på gjennomreise (loffet rundt) i Hellas så jeg lite til olivenoljer, og spurte en dag en tavernainnehaver om hvorfor. Han svarte at olivenolje var mer vanlig på turiststeder og hoteller, m.m da turister forventet denne oljen etter å ha lest så mye om hvor sunn den skulle være, samt at man visstnok brukte så mye av den i Hellas. Jeg opplevde omtrent det samme i land som Kypros, Kroatia, Slovenia, Italia, Spania og Frankrike. Dvs at olivenolje var å finne i alle restauranter og kafeer/tavernaer på turiststeder, mens jo mer lokalt jeg kom, i mindre landsbyer eller i kontakt med de lokale innbyggerne, desto mer dukket smør, yogurt og utsmeltet fårefett opp. På samme måte er det bare tull og tøys at man i slike land spiser så mye frukt og grønt, og lite animalsk mat, slik den offisielle matindustripropagandaen vil ha det til, og jeg husker greske koteletter av lam eller sau var så store de måtte ligge på egen tallerken. Her har du litt bedre info som plukker middelhavskostholdspropagandaen fra hverandre -
   http://www.westonaprice.org/traditional-diets/mediterranean-diet

   Om fiskeolje, så er denne svært god, om enn litt omstendelig -
   http://raypeat.com/articles/articles/fishoil.shtml

   PirkePetter

   Slett
 3. Du overbeviser, jeg må kjøpe! Har du forresten undersøkt Nordic Naturals sine proddukter? Jeg vet de er MYE brukt av kostholdsmiljø i Danmark.

  SvarSlett
 4. Oljen deres er ikke oppvarmet i følge dem selv, men raffinert, og det mettede fettet er tatt bort i prosessen, og dermed en god del av de fettløselige vitaminene. Da mettet fett beskytter mot oksidering av fiskefettet og også øker opptak og utnyttelse av disse er det bare tull å ta vekk det mettede fettet, og slik tukling med naturlige produkter er ingen god ting. Denne fiskeleveroljen anbefales dermed ikke.

  Melkesyregjæret fiskeleverolje er dyrere, men gir mer næringsstoffer for pengene, og kan derfor tas i mindre mengder også pr dag. Vil man sikre optimalt opptak og utnyttelse er det en god ide å ta fiskeleveroljen med f.eks smør, smørolje eller kokosolje, evt utsmeltet talg fra storfe eller sau.

  SvarSlett
 5. Tusen takk! Jeg har lurt på dette med kvalitet av tran og fiskeoljer lenge.

  SvarSlett
  Svar
  1. Pussig du har lurt på det lenge all den tid du fikk ei lang liste med info av meg her - http://liveneshage.blogspot.com/2012/02/kumelk-er-laktoseintoleranse-en.html

   Sikkert ikke dumt å lese litt for å slippe å lure. Det er en grunn til at jeg poster slike linker til relevant info.

   Her er en av dem som er særlig relevant for denne tråden -
   http://raypeat.com/articles/articles/fishoil.shtml

   A. Nonym

   Slett
  2. Skal innrømme at jeg gjerne tar kortversjonen av forklaringene dine. Men når jeg får gooood tid, skal jeg nok finlese både det ene og andre!

   Slett
 6. Jeg har også brukt dette kombiproduktet (fermentert fiskeleverolje/smør) og har bestilt både fra utlandet og fra tidsporten.no i Norge. Er strålende fornøyd - og har forkastet alle andre omega-produkter. Stiv pris ja, men verdt det. anne m

  SvarSlett
 7. Takk og takk, så flott informasjon og veldig hyggelig med rabattkode, det verdsettes stort at du deler;-)

  Vet du, eller andre her som leser, hvor og omdet er mulig å finne upasteurisert yoghurt å kjøpe?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er ingen. Avdem som ellers selger upasteurisert melkemat velger å pasteurisere yoghurt pga en eller annen bakterie de frykter. Jeg er ikke redd bakterier og lager yoghurt selv til meg og mine, av fersk melk direkte fra bonden- som desverre er den eneste måten å få dette i seg på- her til lands...

   Slett
 8. Interessant. Har du noen erfaring med eye-q? Vet det ikke er det samme som fiskeleverolje som også inneholder ulike vitaminer, men vet du om det er et godt rent omega-3 tilskudd?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke erfaring med dette produktet, kanskje Pirkus gjør?

   Slett
  2. Jeg har ingen erfaring med produktet og jeg ville aldri tatt det heller. De skryter av å ha et produkt med det høyeste innholdet av EPA, og bare dette i seg selv er nok til å fravelge produktet med tanke på hvor giftig EPA er i alt annet enn svært små doser, og da konsumert kun sammen med fettløselige antioksidanter som A og D som beskytter mot oksidasjon av EPA.

   Ellers så lyver de, eller har blandet fettsyrene da de påstår at EPA er "den viktigste omega-3 fettsyren å tilføre for hjernens funksjon" hvilket er feil da det er DHA som er viktig for både hjernen og synet. Videre skriver de følgende "For høyt innhold av omega-3 fettsyren DHA i en fiskeolje kan hemme inn transporten av viktig EPA til hjernen" som igjen er helt feil da det kun er DHA som er viktig for hjernen.

   Mer sludder er "Vi håper du ser Eye Q som det den er: En enkel måte å sette sammen din kost på, og dermed forsikre at kroppen, hjernen og øynene får sine livsviktige næringsstoffer," og når de bruker ord som sette sammen din kost og livsviktige næringsstoffer i omtalen av et produkt og kosttilskudd (ikke kost) som kun inneholder raffinerte fettsyrer uten de naturlige antioksidantene, og i tillegg syntetisk vitamin E, da er de, om man unnskylder språket, noen sleipe dass!

   Pirkus

   Jeg kunne ha sagt mye mer negativt om produktet, men det får holde at alle de naturlige fettløselige vitaminene som fungerer som antioksidanter er fjernet, og syntetisk vitamin E tilsatt

   Slett
  3. Ops, jeg ga visst meg selv en ps?

   Slett
  4. Takk for svar! Nå blir jeg veldig forvirret her. Har fått info at dette produktet skal være veldig bra for barn med adferdsvansker. Men ut fra hva jeg forstår på deg, så er det derimot direkte giftig med store mengder EPA. For barn med adferdsvansker er det viktig med mye omega-3 og enkelte vitaminer, som f.eks D-vitamin og B-vitaminer. Så hva skal man gi de? Synes det er veldig vanskelig å finne gode produkter.

   Har du noe litteratur du kan linke til som sier litt om hvor mye EPA og DHA, samt vitaminer som er riktig dosering? Synes det er så veldig mye forskjellige anbefalinger ute og går.

   Slett
  5. jeg er enig i at dette er omfattende og tidvis veldig frustrerende stoff å sette seg inn i. Slik jeg har skjønt det så handler de aller fleste kroppslige ubalanser om at man mangler næring og ofte går A og D igjen på denne listen, it tilegg til magnesium. Å få i seg mest mulig av disse næringsstoffene i sin naturlige form sammen med gode/riktige fettsyrer (f.eks denne fermenterte fiskeleveren, fet fisk- gjerne rå, spekemat, rå eggeplomme og upasteuriserte melkeprodukter) er alfa omega og er en fin vei å gå for å få i seg nok. Det samme gjelder for barn med adferdsvansker. Upasteurisert smør fra feks Avdem som er å få kjøpt i velassorterte butikker vil gi mye av dette, samt riktig og godt fett for barn(og voksne) med kroppslige eller mentale ubalanser. Å støtte en god tarmfunksjon er også smart ved mye fermentert mat/drikke + gelatin som gjør underverker i små og store kropper. Vent på Pirkus for ekspertuttalelser. Han kan nok vise deg eksempel på dokumentert seriøs forskning :)

   Slett
  6. Her har du noe å gå på -

   http://www.westonaprice.org/cod-liver-oil/cod-liver-oil-basics

   F. Orståsegpåer

   Slett
 9. Mener yoghurten som selges på Skaarbu gård ved Holmetrand er det? http://www.mamut.net/terralibera/ De selger i hvertfall upasteurisert melk.... Hilsen Siv

  SvarSlett
  Svar
  1. Genialt om det finnes et sted i Norge!

   Slett
  2. Takk for den :)
   Jeg sjekket ut og desverre pasteuriseres yoghurten her også...
   Videre leting!

   Slett
  3. Husker jeg har vært inne på den hjemmesiden tidligere da jeg forsøkte å finne ut om de var noen som solgte raw-melk i Norge. Tragisk å lese om hvordan denne stakkars bonden ble motarbeidet og straffet av Tine for sitt ønske om å selge upasturert melkeprodukter. Virkelig tragisk.

   Slett
 10. Et produkt som absolutt fortjener det den kan få av positiv omtale! Jeg og minstemann bruker av smørolje/torskeleveroljen hver dag. 5 åringen derimot, brekker seg og grøsser... så utfordringen er å finne noe å blande med som kamuflerer smaken. Den er jo... litt spesiell? Har prøvd å blande med kokosolje, honning og hjemmelaget syltetøy, men ikke sjans.
  Jeg har kjøpt en utgave med kanel/stevia smak, men det ble over the top for min del - den nøytrale smaken var faktisk bedre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Synes denne med appelsin er den desidert beste på smak. Og veldig smart å ha en skje med yoghurt/bæryoghurt ved siden av for at smaken skal forsvinne. Det funker på eldstemann i alle fall. Så bra du får den i minstemann! Jeg får ikke det, desverre- men hun er veldig nysgjerrig på hva vi styrer med, så kan hende det løsner snart:)

   Slett
  2. Jeg har tatt udo's choice en stund, men det ser det ut til at jeg kommer til å slutte med når jeg har lest ferdig kommentarene her og diverse linker til mer informasjon. Jeg brekker meg av Udo's, men det som fungerer for meg er å blande med dobbelt så mye juice. Om man tar 1 ts for dagen som anbefalt over og blander med 2 ts juice, så blir det jo ikke allverdens av sukker.

   Slett
 11. Interessant og lærerik lesing! Kanskje litt på siden, men andre olje som fx Udos Choice hva tenker du om det?

  SvarSlett
  Svar
  1. jeg ville adri gitt udos til mine barn med den kunnskap jeg i dag har.

   Slett
  2. OI og huffda, har du sjekket ut aman prana oljene?
   Takk for at du er så ærlig og hjelpsom!

   Slett
  3. Jojo, får meg sikkert noen på tygga fordi jeg er ærlig om hva jeg mener, utvilsomt på tvers av den informasjonen vil er blitt flasket opp på! Aman prana er et blindspor, mener jeg. Green pasture er det eneste merket jeg vet om som har rent mel i posen ut fra de egenskapene jeg mener en slik olje skal inneha. Jeg har selv hellet ut 2 flasker aman prana (ca 1100 kr) fordi jeg ikke kunne ramle meg inn å bruke den oljen mer etter å ha satt meg inn i disse sakene.

   Slett
  4. Kan jeg spørre litt mer...hva er det som gjør at du er så imot Udos el aman rana?

   Slett
  5. Litt om Udo Erasmus og svindelproduktet hans -
   http://www.westonaprice.org/thumbs-down-reviews/fats-that-kill-fats-that-heal
   http://fitnessbloggen.no/udos-choice/
   http://www.mdconsult.com/das/citation/body/330282587-15/jorg=journal&source=MI&sp=19977474&sid=0/N/19977474/1.html?issn=

   Les ellers om det "sunne" fettet han promoterer, i linklista jeg har postet den 18/3 i kommentar her -
   http://liveneshage.blogspot.com/2012/02/kumelk-er-laktoseintoleranse-en.html

   Tar du deg bryet med å lese artiklene og forskningsstudiene kommer du aldri til å bruke plantefett igjen.


   Fett Nok

   Slett
 12. Interessant og lærerik lesing! Kanskje litt på siden, men andre olje som fx Udos Choice hva tenker du om det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Å spise planteoljer er et uendelig langt feilspor som også jeg har vandret i i en årrekke. Vi skal ikke drukne i planteoljer men finne balansen mellom fettsyrene da problemet med vårt vestlige kosthold er at vi få i oss langt mer omega 6 enn 3 som igjen skaper en rekke helseproblemer(les: alle livsstilssykdommene vi plages med i dag). Derfor kan man feks knuse linfrø som er rike på omega 3 for å få i seg mer av det, men den beste kilde er fra fisk eller smør. Vi tåler mettet fett, vi skal ha mettet fett og vi holder oss friske av mettet fett av god kvalitet, ikke av planteoljer som nesten uten unntak harskner under raffineringsprosessen og blir helseskadelig. Husk at det er storindustri rundt dette og folk tjener penger på det(les: Monsanto-innlegget mitt som jeg har skrevet om for litt tilbake siden, du finner den under hjertesukk og fakta)

   Slett
 13. Tusen takk! Jeg har lenge lurt på hvordan jeg skal få i meg skikkelig med Omega 3 etter jeg har kuttet ut alt kosttilskudd.
  Denne kan jeg gå for!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt, du trenger nok den også som er nærmest veggis :)

   Slett
 14. Klarer ikke å finne ut hvor mye av de ulike vitaminene den inneholder. Har du noe info om det? Lurer også på den smøroljen - kan de som ikke skal ha melk ha den, eller inneholder den kasein?

  SvarSlett
  Svar
  1. I smøroljen som er i produktet er det ikke kasein og skal dermed være trygt for dem som ikke skal ha melk. Ettersom dette er et naturlig produkt der A og D vitaminer ikke er tilsatt i syntetisk form, så vil jeg tro det kan variere noe, så samme måte som at våre kropper gjenspeiler kosthold, klima (indre og ytre faktorer) gjelder nok det samme fisk og deres lever... Men det er hva jeg tenker. Skal spørre Pirkus :)

   Slett
  2. Pirkus har svart omtrent det samme lenger oppe i kommentarfeltet :)

   Slett
  3. vel, der det var lenger nede ;-)

   Slett
 15. Kasein er melkeprotein/ostemasse, og er ikke i melkefettet, som man lager smør og smørolje fra

  Innholdet av vitaminer og andre næringsstoffer er høyt, men analysene viser såpass variasjoner i og med at det er snakk om et gjæret produkt, og ikke standardisert uniformt produkt, at innholdet ikke listes opp slik at produsenten ikke kommer med feilinformasjon.

  Om det teller noe som helst så kan jeg gå god for produktet da det var jeg som fikk Christer til å ta det inn, sammen med fiskeleveroljen. Det finnes ikke bedre produkter i vesten som jeg kjenner til, og produktene anbefales også av de sterkeste forkjemperne for mer fettløselige vitaminer i kostholdet, Weston A Price Foundation.

  P. Usleri

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var ny informasjon for meg. Visste ikke at smør ikke inneholdt kasein.

   I og med at det ikke er noe standarisert innhold av de ulike vitaminene, hvordan kan man da vite om man får tilstrekkelig gjennom fiskeleveroljen, eller om man trenger ytterligere tilskudd?

   Jeg kjenner ikke til deg - P.Usleri. Er du utdannet innen ernæring eller har du evt. noen annen kompetanse innen feltet? Er relativt ny innen bloggverden, så har ikke kjennskap til hvem som er guruer her inne.

   Skal lese mer på sidene til Weston a Price.

   Slett
  2. Det er hovedsaklig myseproteiner og laktose som fjernes når vi klarer smør til ghee. Mikroskopiske mengder kasein som har blitt med melkefettet gjennom separatoren fjernes også, da disse ligger igjen på bunnen, hvor mysepartiklene normalt trekker opp mot overflaten. Vi snakker imidlertid om så lite kasein at det regnes som ikkeeksisterende, og langt fra en mengde som kan skade kroppen på noe vis.

   Her spiller også inn at fettet det er snakk om ikke kommer fra pasteurisert melk, da det er pasteuriseringen som denaturerer kaseinet slik at det blir helseskadelig. De fleste mennesker som ikke tåler kasein klarer fint å drikke upasteurisert melk, så vel som fløte, rømme og smør fra slik melk. Er melken eller smøret (rømmen) surnet er kaseinet brutt ned av bakterier og dermed allerede fordøyd. Og fordøyd kasein er helt ufarlig.

   Om man ikke takler kasein, selv fra pasteurisert melk, har man ikke melke eller kaseinallergi, da dette bare er en oppdiktet diagnose. Og jeg som sier dette kjenner godt til all forskningen som viser hvordan kasein skader både tarmen så vel som forstyrrer hjernens balanse av neurotransmittere (gjennom å først forstyrre serotoninnivåene i tarmens nervesystem/"hjernen i tarmen"). Jeg kaller dette en oppdiktet tilstand fordi den ikke er en årsak i seg selv, men snarere virkningen av nedsatt fordøyelse, i hovedsak nedsatt magesyreproduksjon/hypoklorhydria. Såkalt melke eller kaseinallergi er dermed egentlig tegn på at man ikke danner tilstrekkelig med magesyre eller pepsin i magesekken til å bryte ned kaseinet slik at de delene av kaseinet som skader kroppen blir delt opp i mindre og helt harmløse peptider eller frie aminosyrer. Denne nedsatte magesyreproduksjonen kan ha mange årsaker, hvor næringsmangel, måltider uten proteiner (som trenges for å stimulere magesyreproduksjonen/vegetabilske matemner, korn inkludert, stimulerer ikke magesyreproduksjonen) eller måltider som inkluderer korn, frø eller nøtter (som inneholder bl.a fytinsyre som stopper magesyreproduksjonen og blokkerer pepsinaktiviteten slik at proteiner, inkludert kasein, ikke blir brutt ned til enklere bestanddeler som blir videre fordøyd i tynntarmen)m.m er noen.

   På samme måte som melke/kaseinallergi/intoleranse er en oppdiktet tilstand er også såkalt laktoseintoleranse det, da alt man trenger for å fordøye laktose er en frisk tynntarm som fremdeles kan produsere laktase, enzymet som fordøyer laktose. Produksjonen av fordøyelsesenzymer avtar etter hvert som tarmen blir skadet av substanser som f.eks kornfiber, gluten, og antinæringsstoffer og lektiner i korn, frø, nøtter og belgfrukter som ikke har vært gjæret eller bløtlagt før konsum, samt fra kasein fra pasteurisert melk, som skader tarmen på samme måte som gluten i korn. Også mangel på protein, især aminosyrene glutamin og glycin, samt fettsyren smørsyre (mye i melkefett og smør) skader tarmen da tarmcellene bruker glutamin og smørsyre til å produsere energi til å kunne fungere optimalt. Smørsyre er også med på å regulere ph i retning svakt sur i tykktarmen, et miljø som er gunstig for tarmfloraen og ugunstig for utvikling av alle former for tarmlidelser, kreft og polypper inkludert. Glutamin og glycin (svært mye i gelatin og kraft) reparerer alle kjente tarmskader/sykdommer, til dels smørsyre også, og sistnevnte er også dokumentert å omdanne kreftceller tilbake til normale celler.

   Mao; har man såkalt melke/kaseinallergi har man egentlig nedsatt magesyre eller fordøyelsesfunskjon for øvrig, og har man såkalt laktoseintoleranse har man egentlig mangel på enzymet laktase i tarmen pga lokale betennelser og skader, og begge tilstander er svært vanlig på standard vestlig kosthold.

   P. Åstand

   Slett
  3. Må si du har store mengder kunnskap om, for meg, et infløkt tema. Veldig interessant, men også vanskelig. Har du noen erfaring med behandling av barn med adferdsproblemer og type "dietter"? Hadde det gått ann å sende deg en mail, så slipper jeg å kuppe innlegget her med helt andre temaer?

   Slett
  4. Lenge siden du postet dette spørsmålet, så du leser antakeligvis ikke mitt svar, men hvis noen andre lurer på det samme, så kan de sjekke ut boken Gut and Psychology Syndrome av Natasha Campell-McBride http://gapsdiet.com/

   Slett
 16. De analyser som har vært gjort viste betydelig høyere nivåer av de forskjellige fettløselige vitaminene enn dem man finner i standardiserte produkter. Og, for å i det hele tatt kunne standardisere en fiskeleverolje, må den raffineres og varmebehandles på noe vis for å gi en jevnt næringsnivå som går igjen i alle produktene = helseskadelig produkt. Er den raffinert eller varmebehandlet er de naturlige vitaminene som fungerer som antioksidanter fjernet, og syntetiske satt inn som erstatning.

  Gjæret fiskeleverolje er som alle andre gjæringsprodukter ikke noe som kan standardiseres uten å ødelegge produktene næringsmessig, og som med kefir, yogurt, surmelk og annen melkesyregjæret mat og drikke så varierer næringsnivåene fra produkt til produkt, og også via sesongen. Det som er sikkert er at tradisjonelt melkesyregjæret fiskeleverolje inneholder betydelig mer næringsstoffer enn alle andre typer fiskeleverolje/tran, da ingenting er gjort med produktet, ikke noe er tatt vekk, ingen syntetiske vitaminer er tilsatt, og næringsinnholdet i fiskeleveren er supplert med næringsstoffer dannet av bakteriene under gjæringsprosessen. De samme bakterier produserer ulike organiske syrer, som bl.a melkesyre og eddiksyre, som konserverer oljen uten at syntetiske tilsetningsstoffer er nødvendig.

  Ellers henvises du til produsentens hjemmesider for mer info -
  http://www.greenpasture.org/public/Home/index.cfm

  Vil du ha deg en kostholdsguru kan Christer i http://liveneshage.blogspot.com/ anbefales da han liker sånt.

  PirkePetter

  SvarSlett
 17. Å, jeg skjønner ikke hvorfor folk gjør så mye rart med råvarer som er så fine fra før av! Blir helt oppgitt. Men dette innlegget var fantastisk informativt! Takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette var veldig infomativ ja - takk for godt svar! Egentlig ganske urovekkende at alle de andre produsentene ødelegger råvarene på den måten, for så å reklamere for at deres varer er "de beste". Er rimelig krevende å innhente denne typen informasjon, og ikke noe de fleste gjør vil jeg tro.

   Slett
 18. Takk for et interessant innlegg med mange gode kommentarer! :)

  SvarSlett
 19. Pirkus- jeg lurte litt på hvor du har tatt utdannelsen ernæringsfysiolog? Spørr av litt egen interesse da dette er en utdanning jeg drømmer litt om, men er usikker på om det norske utdanningsmiljøet er noe å satse på el om du bare blir motarbeidet. Den kunnskapen som du innehar regner jeg med du har har funnet fram til selv i stor grad? Jeg har selv sansen for Weston A. Price foundation og et paleo/ steinalderkosthold med mye animalsk føde og fett, men det virker som Norge ligger litt langt tilbake på dette området (holder temmelig fast på kornprod. våre), spesielt i forhold til USA. Tok du utdannelsen din her i Norge?

  SvarSlett
 20. Jeg har dessverre ikke kjennskap til det norske utdannelsesmiljøet da jeg tok min utdannelse i San Diego for omtrent 25 år siden. Ut fra det jeg har sett av norske ernæringsfysiologer, Dag Viljen P unntatt (selv om han er fæl til å promotere helseskadelige kosthold som bl.a Fedonsvindelen og blodtypetullet), så er det samme terpinga på utdatert info som i stor grad styres av industrien, og ikke av vitenskapen. Jeg kan ikke gå god for noe jeg lærte i løpet av min egen utdannelse, verken som ernæringsfysiolog eller som heilpraktiker, da alt var basert på politisk korrekt ernæring slik legemiddel og matindustrien definerer den.

  Jeg satte sammen mitt eget kostholdssystem allerede som 15-åring, mye basert på kunnskaper om nomade og urinnvånersamfunn og disses kosthold, vikingenes inkludert, og litt basert på hva jeg følte intuitivt var optimalt. Det jeg lærte på egen hånd via egne studier i ungdommen gjorde at jeg var langt forut for den kunnskapen jeg ble påprakket via utdannelsene (professorene la meg nærmest for hat da jeg tok dem på så mange feil og ufullstendige teorier), og det var først da jeg fikk internett i 97 at jeg fant et kosthold som på mange måter var identisk til mitt eget, hvilket var det damene i WAPF promoterer.

  Steinalderkosthold har mye for seg, men baserer seg på en logikk som er feil, og som tar utgangspunkt i at menneskehetens utvikling har gått i en rett linje, fra en eneste "stamme" mennesker. Dermed ignoreres alle jordas eldste skrifter, som bl.a vedaene, Dzyan's bok og popol vuh, som beskriver eldgamle kulturer som var hinsides vår egen hva gjelder avansert teknologi, nærhet til natur og det naturlige, og også et kosthold som inkluderte vegetabilske matemner og eldre kornsorter som ikke lenger finnes på jorda. Melk og melkeprodukter også, utover kjøtt og sjømat. Nyere forskning har også vist at melk og hold av husdyr for melk er en betydelig eldre del av menneskehetens historie enn den steinalderlogikken baserer seg på. Det er en god del flere huller i steinalderkostholdslogikken, men det får bli med at jeg er uenig i denne, da den er for mye teori og trangsynt tankegang for min del, selv om matemnene som promoteres bare er av det gode. Nok en ting jeg reagerer på er at man mener at menneskeheten ikke er genetisk tilvent kornkonsum, hvilket er greit i følge genlogikk, men dette blir for sort-hvitt da man ikke tar i betraktning at menneskeheten aldri har konsumert kornprodukter slik vi gjør i dag, slik at argumentene for genetisk tilvenning til bl.a gluten ikke holder mål. Og, om vi alle skal slutte å spise korn og kornprodukter, hvordan kan menneskeheten noensinne venne seg genetisk til korn?

  Jeg spiser selv et kosthold som er overveiende hva man vil kalle steinalderkosthold, og mye rå/speket/gravet/raket/gjæret/tørket/røykt, etc animalsk mat også, men kan ikke se noen grunn til å la være å spise matemner som er "forbudte" i følge steinalderkostholdlogikken all den tid jeg vet hvordan jeg skal tilberede disse slik at de blir nærende og nammenam, og ikke lenger helseskadelige.

  En siste ting er at jeg er allergisk mot oppskrifter og fremgangsmåter og teorier og hypoteser som sier sånn eller slik, bare derfor. Jeg mener at å spise sunt og nærende skal være godt og en nytelse, og ikke bare bra for helsa, og liker ikke å skulle måtte innpasse meg og mitt kosthold til teorier og hypoteser. Man skal leve også, ikke bare overleve, og jeg mener det er mye viktigere å fokusere på å spise og drikke godt og nærende, og dermed ha det godt også, enn på å drive å velge ut ditt eller datt man kan spise, hva som er lov eller ikke lov, hva som er fullt av kjemikalier og sprøytegifter eller ikke, telle kalorier eller matpoeng eller hva nå stakkars selvplagere liker å gjøre for å tyne seg selv og frata seg selv enhver gnist av livslyst og livsglede.

  P. Ause

  SvarSlett
 21. Apropos -

  Author M. Kat Anderson dispels many myths about Paleolithic peoples, not only the myth that these people merely gathered food, but also the myth that Stone Age cultures did not consume many carbohydrate-rich plant foods. Yampahs and other tubers were mainstays of the Indian diet; easy to store, they were cooked in oven pits to accompany fish and game. And a most interesting revelation in Tending the Wild is the widespread use of grain in the California Indian diet. Wild rye, wheat and oats grew in abundance in California’s fire-managed prairies. Grass seeds were gathered with wicker seed beaters into large baskets—so abundant were wild grains in some places that many bushels could be gathered within hours. The grains were winnowed and sifted with special baskets, ground on flat rocks, roasted and made into gruels and cakes. The seeds of wild flowers were also gathered and consumed as staples, particularly the chia seed. Gathering methods always dispersed some seeds, enlarging the area of cultivation and increasing yield over the years. It’s a myth that the so-called Paleolithic diet contained no grains

  http://www.westonaprice.org/thumbs-up-reviews/tending-the-wild-by-m-kat-anderson

  Tut & Kjør

  SvarSlett
  Svar
  1. http://chriskresser.com/is-paleo-even-paleo-and-does-it-even-matter

   Slett
 22. Hei Pirkus, takk for et interesant innlegg:-) Så nok for meg at den meste av den kunnskapen du innehar, hadde du tilegnet deg selv. Må si det var veldig imponerende å høre at du allerede som 15-åring hadde en evne til å bruke forhistorien som kilde for hva som kunne tenkes å være en optimal ernæring. Jeg tar med meg ting både fra steinalderkostholdet og WAPF. Å bare spise kjøtt og grønnsaker hele tiden, blir fort litt kjedelig for mitt vedkommende.Jeg tror dessuten ikke at det å bare spise det er nok. Det var sansynelig det i steinalderen men vi lever jo i en helt annen tid og samfunn hvor maten langt er så næringsrik som den var da. Derfor tror jeg det er viktig å suplementere med andre ting som raw melk, organ kjøtt, sauerkraut,kraft, fermenetert mat og fiskeolje, alle ting som er stappet med næringsstoffer og alle ting som WAPF fremmer. Jeg liker at de fokusere så mye på hvordan en skal tilberede maten slik at den skal blitt mest lettopptagelig og næringsrik. Jeg ser kanskje på det slik, at WAPF fremmer et kosthold som er litt mer aktuelt i dagens samfunn. Begge står alikevell for mye av det samme, også i forhold til målsetninger for fremtiden og det politiske. Jeg tror nok, som man egentlig kan se allerede, at man i fremtiden vil se mer til en krysning av disse to synene på ernæring.

  SvarSlett
 23. Men hva med alle studiene som sies å eksistere som sammenligner huntergatheres og argiculturalist, hvor det er funnet store helse og ærnærings-forskjeller mellom de to?
  Vet ikke om du harlest boka Nutritional Antropology: Contemporary approaches to diet and cultures? De sammenlignet 2 befolkninger som bodde i samme området, nær elva Ohio.(Det fantes veldig mange skjelettlevninger her, noe som gjorde dette studiet mer overbevisende) Den ene gruppa bøndene, levde i området for ca 500 år siden og kostholdet deres bestod hovedsaklig av korn, bønner og squash, mens steinalderfolkene, var bosatt det for ca 3000- 5000 år siden levde av kjøtt, fisk og frukt. De var vesentlige forskjeller på skjelettlevningene på de to gruppene;
  -Steinalderpersonene hadde ingen hull i tennene mens bøndene i gjenomsnitt hadde 7 hull hver
  -Steinalderp.hadde vesentlig bedre og sterkere beingbygning
  -Steinalderfolkene hadde vesentlig lavere barne dødlighet, det var spesiellt merkbart i alderen 2-4 år hvor feilernæring er ekstra skadelig for barn
  -Steinalderfolkene levde lengre enn bøndene
  -Steinalderfolkene viste lite tegn på mangel av jern, kalsium og protein, mens dette var vanlig hos bøndene.
  -Steinalderfolkene var i gjenomsnitt friskere enn bøndene som kunne sees på misformasjoner på beinstrukturen som er typisk for infeksjons sykdommer.

  Hmm.. interesassant den linken du postet. Må ta en litt nærmere titt på det:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tar du bort ordet steinalder i det du skriver snakker du om urinvånersamfunn verden over versus dem som har levd mer på dyrket mat. Og jeg er helt enig i det antropologer har kommet fram til, men uenig i at fortidens mennesker var noen primitive rabbagaster mens vi i dag er så avanserte og kloke. Vi har aldri vært fjernere fra naturen og det naturlige enn vi er i dag, og de fleste av oss lever liv i endeløs selvskading og ødeleggelse av alt annet enn oss selv i vårt blinde søk etter konstant (industriell og teknologisk) stimuli og selvnytelse. Selv tilsynelatende primitive mennesker er betydelig klokere enn 99% av dagens mennesker.

   Korn, inkludert ris, vil aldri kunne være optimal ernæring, men riktig tilberedt er det et godt supplement, ikke minst for variasjon i kostholdet.

   Bare sånn for å leve opp til Pirke i nicket mitt, så heter det rå melk på norsk, ikke raw melk som du skriver i alle poster.


   PirkePetter

   Slett
  2. Og spør du en bonde etter rå melk, tror bonden det er råmelk det er snakk om, så kanskje aller best å kalle det fersk melk eller upasteurisert melk bare for å ikke gjøre forvirrelsen total?:)

   Slett
  3. Hehe...tror jeg har brukt for mye tid på engelske forum og engelske bøker..Er så vant til å skrive på engelsk at det nesten har blitt mer naturlig for meg enn å formulere meg på norsk...kanskje på tide med et norsk kurs?!:-)

   Slett
 24. Siden det er så mange i dagen samfunn som reagerer negativt på korn-produkter, har jeg egentlig den oppfatningen at dette ikke er så veldig optimalt for oss å spise. Jo, man kan selvsagt tilberede det slik at det blir lettere for kroppen å fordøye det, men optimal næring tror jeg ikke det er, i allefall ikke dersom man sammenligner det med animalske produkter. I tillegg-hvor mange tilbereder egentlig kornproduktene sine slik de burde ha gjort+ kjøper kvalitets-korn? veldig få vil jeg tro. Selv om de hadde vært klar over hvorfor det er lurt å gjøre det, tror jeg det alikevell er få som rett og slett orker å sette av den tida det tar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Desverre tror jeg du har rett i det siste- at folk mener de ikke har tid og overskudd til å prioritere å lage brød som ikke er helseskadelige(les:surdeigsbrød. Slik jeg har oppfattet det så er steinalderkost-fremstillingen feil, da det alltid har blitt konsumert, korn, nøtter og frø(i vill tilstand)men vi har historisk sett vært smarte nok til å forstå hvordan man skal behandle dem riktig. De var vel mer også et tilbehør og ikke hovednæringskilde som kjøpebrød fulle av antinæringsstoffer er for de aller fleste nordmenn/kvinner/barn i dag.

   Slett
  2. Selv prioriterer jeg helt motsatt av folk flest da jeg vet at om jeg tar meg tid til å lage skikkelig og nærende mat og drikke så får jeg mindre hikke. Neida, da får jeg mer tid og ikke minst overskudd til alt annet jeg vil gjøre og oppleve. Tar man bare dette ene selvansvaret, slipper man sykdom og smerte, og å bli hemmet og begrenset i ens livsutfoldelse av alle mulige slags helseproblemer. Eller å få konsentrasjon og tanke tåket til, eller humør og livsglede og lyst forstyrret av depresjon, irritabilitet, sinne, selvdestruktivitet, tvangstanker, frykt og fobier, hemninger og selvfølelsesproblemer, m.m.

   A. Noreksi

   Slett
  3. I forhold til inntak av kornprodukter og hva som er optimal og ikke, tror jeg det avhenger mye av hvem som egentlig spørr; sliter de med noen kroniske problemer, hvilke mål de har, forsøker de å å oppnå en helse/ernæringstiltstand som er ser så god som overhode mulig...osv.
   - For folk som hovedsaklig er friske vil nok ikke et visst inntak av kornprodukter som er bearbeidet på en ordentlig måte (fytinsyrene+antinæringsstoffene er brutt ned) representere noe problem. Selv folk som ikke har optimal helse vil til en viss grad kunne innta dette. (En vet jo også at kroppen kan håndtere en viss mengde toksiner, så for relativt friske personer vil til og med det å spise upreparerte kornprodukter ikke representere noe problem) Men jeg tror personlig at folk som er syke og sliter med kroniske helse problemer, mage/tarm-problemer, redusert immunfunksjon GENERELT fungerer bedre uten kornprodukter. Det vil selvfølgelig alltid finnes unntak og alt avhenger som sagt av de tingene jeg nevnte ovenfor som feks hva ønsker de å oppnå? osv.

   -Jeg har kuttet ned på mengden av kornprodukter jeg spiser. Jeg spiser fortsatt brød, men ikke i så store mengder som før da jeg mener det finnes sunnere ting som kan spises og som metter mye bedre. Merker stor forskjell om jeg inntar en frokost bestående av egg el kjøtt med grønnsaker el noen brødskiver med pålegg. Er jo ikke å stikke under en stol at kornprodukter= karbohydrater og karbohydrater får man lett i seg via andre ting. Uansett brød er nå godt så hvis en ikke sliter med store helseproblemer og har mulighten til å lage det til på en ordentlig måte, ser jeg ikke noe i veien for å spise brød som tilbehør.

   Slett
 25. I tillegg, selv om mat spiller en vesentlig rolle når den gjelder en persons helse-tilstand, må en ikke glemme at det mange andre elementer som også spiller inn. Jeg har ingen tro på at det å være helt fanatisk når det gjelder hva man kan spise, er den rette veien å gå. Helse består av så mange andre ting:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Helse består av egentlig bare to ting slik jeg forstår det, hvor det ene er hva man spiser, og det andre er ens sinnstilstand. Kroppen din, hvor all helse eller uhelse oppleves bygges kun av næringsstoffer fra mat og mat alene. Utover bakterier, som du har 10 ganger mer av enn du har celler i kroppen din, er kroppen din dannet av byggestoffer fra kostholdet, og kun kostholdet. Og da også din mors kosthold under svangerskapet. Så man kan si hva man vil om kosthold, og gjerne generalisere, men uten kosthold ingen kropp. Og feil kosthold gir "feil" kropp, altså uhelse. Ergo må kostholdet være den viktigste faktoren når det gjelder helse.

   Når det gjelder ens sinnstilstand så eksisterer ikke sinnet i en egen sfære, uten kontakt med kroppen, men snarere er den indre siden av kroppen, i betydning frekvens. Jeg tenker nå på at sinnet er energi, akkurat som kroppen er på dypeste nivå (atomer). Dette betyr igjen at alt man spiser påvirker en psykisk, både positivt og negativt, slik at kostholdet nok en gang står som hovedfaktor i spørsmålet om helse eller uhelse, denne gangen psykisk. Om man heller vil påstå at sinnet er i hjernen kommer vi igjen inn på at alle substanser i hjernen, utover nerveceller og hjernecellene som utgjør hjernen, kommer fra kostholdet alene.

   Det er riktig som du sier at folk flest kan takle en del gifter, men ingen kropper takler særlig godt måltider uten alle nødvendige næringsstoffer kroppen trenger for å bygge kroppsegne proteiner og andre næringsstoffer med. Bare et eneste måltid med f.eks brødskiver og syltynne påleggskiver eller osteskiver gir minimalt med næring, utover de problematiske substansene, slik at kroppen, for å danne den mengden næringsstoffer, især aminosyrer, som den trenger for å bygge og reparere seg selv, må ta de manglende næringsstoffene fra bl.a muskler og skjelett. Sånt sett betyr hvert eneste måltid som ikke inneholder alle næringsstoffer kroppen trenger til enhver tid for å reparere og bygge seg selv, mao helbrede seg selv og avgifte gifter, kjemikalier, slaggstoffer, m.m at kroppen bryter seg selv ned for å skaffe den manglende næringen. Ingen god ide, og ikke sunt og helsefremmende heller.

   Uansett hvilke elementer du må mene spiller inn så faller de fleste vekk om kostholdet ikke blir hovedelementet, all den tid kostholdet bygger eller svekker deg fysisk og psykisk, og dermed gir rammen du opplever livet ditt og alt i det gjennom.

   P. Es

   Slett
 26. Hva med denne? http://www.omegacure.no/Default.aspx

  SvarSlett
 27. Takk for godt begrunnet anbefaling! Det er lett å bli forvirret i jungelen av tranprodukter. Jeg bruker nå fermentert tran med smørolje selv, men lurer på hva vi skal gi en baby på fem måneder. Kan tran med smørolje gis til de minste? Noen som har tips til tranprodukter som er bra og mulig å gi allerede fra 4 ukers alder?

  SvarSlett
  Svar
  1. Gi denne du! Vet ikke om noe annet omega-tilskudd jeg vil anbefale, desverre! Jeg tenker at det ikke er nødvendig med tilskudd annet enn pupp jeg, før det går lang tid. Så da kan du jo begynne med fermentert lever rundt 4-6 mnd alder.

   Slett
 28. OK, takk for råd!

  SvarSlett
 29. Hei,
  er det noen som vet om man kan bestille fermentert fiskeleverolje fra utlandet? Kanskje litt billigere enn den her? Noen som har erfaring med det?

  SvarSlett
 30. Anonymous: Jeg sjekket litt rundt fra utlandet, og det er en del billigere - men prisen tilsier at du må betale mva til Norge uansett, og da blir forskjellen så liten at det utgjør nesten ingen ting (med mindre du kjenner noen i feks USA som kan kjøpe til deg for inntil NOK 1000, og sende deg som gave - da kan du motta uten å betale mva).

  Jeg spiser ikke fisk, og er desp etter å få i meg fiskenæringsstoffer. I tillegg vil jeg gjerne tiby min mann og sønn et tilskudd av vitamin D (bor i Nord Norge, lite sol om vinteren osv.).

  Kom til å tenke: Hva med å koke tran selv, av fiskelever? Jeg har tilgang på fersk fiskelever året rundt (fra lokalt fiskemottak rett oppi gata her), og snakket med en dame fra Finnmark som har kokt tran til eget bruk i alle år. Hun sa det var bare å ha leveren i en gryte med vann, koke opp, skumme av og så fikk man tran.

  Vil slik hjemmekokt tran bli et like godt produkt(fra torsk om vinteren, sei om sommeren)? Eller vil oppvarmingen av leveren (slik hun fra Finnmark beskrev) ødelegge produktet? Bør jeg eventuelt ta en slik hjemmelaget tran sammen med smør eller kokosolje for lettere opptak?

  Vel hadde det vært enkelt å bare kjøpe noen glass med fermentert fiskeleverolje, men jeg synes det er gøy å lage selv - og dessuten begynner det å bli en del som skal kjøpes etterhvert...

  Vennlig hilsen Heidi

  SvarSlett
  Svar
  1. Du vil ved koking miste mye av de naturlige A og D-vitaminene så det er ikke det beste, denne er fermentert- altså rå- der alle vitaminene er intakt. Smør eller kokosolje vil bedre opptak av vitaminene og de øvrige næringsstoffene i fiskelever ja :)

   Slett
 31. Hva med miljøgifter - PCB, dioksiner, m.m.?
  Har prøvd å skrolle meg gjennom hele tråden her, og lurer på om virkelig ingen har tatt opp problemet med miljøgifter i tran og fiskelever? Såvidt jeg har hørt, har tranen i butikkene gjennomgått en rensing for miljøgifter, og det gir den vel faktisk en fordel framfor feit fisk og torskelever - selvom denne fordelen kanskje blir oppveiet av det herdede/oksiderte fettet. Hva med Green Pasture - jeg har prøvd å finne ut om de renser tranen sin, for det er vel viktig med hvilken som helst fiskeolje idag?

  SvarSlett
  Svar
  1. De renser ikke tranen men fermenterer den som den er. Imidlertid blir de fettløselige vitaminene bevart- vitaminer som er vesentlige for at din egen lever skal kunne avgifte seg. Mangler ditt renselsesorgan disse vitaminene renser den dårlig. Ergo tenker jeg at disse livsnødvendige vitaminene som vi får i oss alt for lite av er så viktige i dette produktet at de vil "kompensere"/veie tyngre enn de potensielle miljøgiftene som måtte befinne seg i samme produkt. Jeg velger naturens vri- og ikke de raffinerte omega-3-fettsyrene.

   Slett
 32. Vet du om det er noe fare ved bruk av disse om man er gravid?
  Regner med det er positivt for gravide og ammede, men vil bare høre om du vet noe.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ser ingen fare ved bruk av dette produktet, men heller en styrke ved at den gravide og fosteret får tilgang på livsviktige fettløselige vitaminer man får i seg alt for lite av i dag. Noen drar frem miljøgifter men du kan da se på svaret ovenfor deg. Slik vurderer jeg det, andre vektlegger miljøgiftene størst. Jeg tar imidlertid tran nettopp på grunn av det høye nivået av naturlige fettløselige vitaminer, og dermed faller mitt valg på dette produktet for meg, mann og barn.

   Slett
  2. Hei, mener du også det er ok med upaseuriserte oster, spekemat og annen fermentert mat som gravid? Jeg e veldig usikker på hvor min grense skal gå....
   Hilsen Henriette

   Slett
  3. Hei, slik jeg tenker så er det ekstra viktig med næringstett og lettførdyelig mat når man skal bære fram et friskt barn. Hvor terskelen din skal gå er det kun du som kan bestemme, du må være komfortabel med ditt valg. Jeg frykter ikke upasteuriserter oster fra skikkelige og autoriserte produsenter, men du kan leve godt uten melkemat. Vær flinkt å få i deg masse fettrik kraftbasert mat fra friske dyr, pluss kjøtt, fisk egg og annen innmat- så får du god næring i kroppen for både deg og den lille. Lykke til med ditt valg!

   Slett
  4. PS! Velger du å spise upasteurisert, så velg lagrede oster og ikke ferskoster. Det er tryggest!

   Slett
 33. Høres fornuftig ut. Takk for svar! :)

  Henriette

  SvarSlett
 34. Hei!

  Her må jeg nesten bare kommentere! Har søkt litt rundt på nettet for å finne PCB/dikosin-verdier i smør til en oppgave jeg skal skive. Da kom jeg over dette innlegget tilfeldigvis. Vet ikke om du har rettet opp i det tidligere, men fiskeleverolje fra viltfanget fisk er IKKE noe gravide/ammende bør få i seg. Fiskelever er faktisk et av produktene i verden som har høyeste verdier av PCB, og disse verdiene er direkte linket opp mot skader på foster og barn i lav alder og i utviklingsstadiet. Det du sier med at leveren klarer å rense det ut ved å bli tilført riktige vitaminer er IKKE riktig. Faktisk så fungerer det ikke sånn i det hele tatt. PCB/dioksin er fettløselig og har en svært lang halveringstid, noe som gjør at det blir i kroppen uansett hva slags superprodukt man spiser. Kroppen kan rett og slett ikke rense dette ut raskt naturlig, fordi det er svært unaturlig høye nivåer. Mange følger bloggen din, og tar til seg de tipsene du gir, så jeg håper du kan sjekke kildene dine litt bedre. Det holder ikke at du "føler" at det funker. Jeg leser selv bloggen din ganske ofte, og får mye inspirasjon herfra, men jeg syns det er skummelt at du gir tips som dette.

  Mvh leser!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Leser! Jeg deler min reise her på bloggen, det betyr at jeg endrer meg i takt med livet og kunnskapen jeg erverver meg. Dette innlegget er fra 2012. Du vil kanskje da bli beroliget av å lese innlegget om samme produkt som jeg har skrevet om i 2015 http://gryhammer.blogspot.no/2015/08/vi-har-ikke-spist-fermentert-fiskelever.html

   Slett