Ceviche for pyser!

Ceviche er raw food på sitt beste og fisk er absolutt på sitt mest næringsrike om den ikke er varmebehandlet. Kaldrøyking, sashimi, ngiri og graving er alle tradisjonelle tilberedingsmetoder som tar vare på det beste i råvaren i tillegg til å gi den en ny smaksopplevelse. I dag skal jeg vise dere en Latin-Amerikansk måte å bruke fisk og skalldyr på som jeg er veldig fan av og har servert i årevis. Den heter Ceviche og er bare nydelig. Prinsippet består av å "koke" sjømaten i sitron og/eller limesaft og tilsette krydder og oljer som du synes passer. Mine favoritter å lage ceviche av er laks, torsk, kamskjell og reker.

Her er oppskriften på Ceviche for pyser fordi jeg bruker røykelaks, som jo de fleste er komfortable med å spise som den er. Har du angst for rå animalsk mat så er det smart å begynne med det. Når du så er blitt fortrolig med prinsippet kan du gå over til ren rå fiskemat.

Ca 200 g røykelaks, skjært i terninger eller strimler
Saften av 2 lime
1 ss fersk eller tørket rosmarin
2 ss fersk eller tørket basilikum
4 ss extra virgin olivenolje
Litt pepper

Rør det sammen i en bolle og tilsett fisken. La stå på kjøkkenbenken en time eller to før servering. Eller du kan sette blandingen i kjøleskapet og la stå i flere timer, gjerne fra 12 og opp til 36 timer. Igjen ser du eksempel på mat som kan ta litt tid å planlegge men er enkel og du er ikke låst til klokkeslett. Du kan lage den mest fornemme forrett to dager før du skal servere. Dandere rett før servering med for eksempel finhakket løk, tomat og avoado og friske basilikumblader eller som små kanapèer på et stykke ristet surdeigsbrød eller i makiruller for en ny sushi-opplevelse. Mulighetene er uendelige og oftest havder de små deilige fiskebitene på en skive surdeigsbrød med et tykt lag upasteurisert smør på. Nydelig og supersunt. Barna liker det også, i alle fall hos oss.

Over: Limesaft, olivenolje og krydder.
 Under: Marinaden sammen med fisken før den røres inn.


Ønsker dere alle en fredfylt helg!

Etiketter: